Waarom het meten van schoonbeleving onmisbaar is?

Het meten van schoonbeleving gaat verder dan alleen hygiëne; het draait om hoe mensen een ruimte ervaren. Hoewel een kantoor objectief schoon kan zijn, kunnen zintuiglijke signalen zoals rommel of geuren het tegenovergestelde suggereren. Door schoonbeleving op een holistische manier te meten, kunnen schoonmaakprofessionals en facility managers inspelen op wat echt belangrijk is voor gebruikers.

Schoonbeleving heeft een directe impact op welzijn, productiviteit en vertrouwen (zie wetenschap). Een schone werkplek verbetert focus, verlaagt stress en verhoogt tevredenheid. Bovendien voelen mensen zich veiliger en gedragen ze zich hygiënischer in een omgeving die schoon aanvoelt.

Voor de schoonmaaksector is het meten van schoonbeleving een krachtig instrument om de kwaliteit van diensten te evalueren en te verbeteren. Het meetbaar maken van deze perceptie ondersteunt niet alleen hygiëne- en veiligheidsdoelen, maar helpt ook middelen effectief in te zetten en gerichte verbeteringen door te voeren. Dit leidt tot kostenefficiënte, duurzame schoonmaakstrategieën en versterkt het vertrouwen en de loyaliteit van klanten en medewerkers. In een tijd waarin netheid meer dan ooit wordt gewaardeerd, biedt schoonbeleving een belangrijke concurrentievoordeel.

Er zijn 5 goede redenen waarom organisaties schoonbeleving willen onderzoeken met behulp van de BelevingsMeter.

  • Een laagdrempelige lage kosten onderzoeksmethodiek
  • Grip op schoonmaakkosten, inzicht in wat je ervoor terugkrijgt
  • Zonder onderzoekfeiten is er vaak wel een globaal beeld van de schoonbeleving (buikgevoel), maar is onduidelijk waar dat precies in zit >> Sturing op uitvoeren van schoonmaaktaken
  • Gerichte interventies plegen op schoonmaak en omgeving (schoonbeleving is deels wel, deels niet beïnvloedbaar door schoonmaken)
  • Invloed van schoonbeleving op productiviteit en werkplezier van medewerkers >> Interventies die de inzetbaarheid van medewerkers verbeteren

Een schone en goed ontworpen fysieke kantooromgeving is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers; aandacht voor factoren zoals temperatuur, luchtkwaliteit, verlichting en geluidsniveaus is daarbij cruciaal.

Holistisch versus functioneel schoon

Functioneel schoon focust op ruimtekenmerken die direct door schoonmaak beïnvloed kunnen worden, zoals zichtbare reinheid, stofvrijheid en netheid. Dat geeft directe inzichten voor het schoonmaakteam om de kwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld door schoonmaakprocessen en -frequentie te veranderen.

Holistisch schoon focust op een brede kijk op schoonbeleving, inclusief kenmerken die niet direct door schoonmaak worden verbeterd, maar die schoonbeleving wel beïnvloeden, zoals indeling, sfeer, verlichting en drukte. Dat geeft inzicht in de totale beleving van een ruimte en ondersteunt langetermijnverbeteringen in ruimtelijk ontwerp en gebruikerservaring. Met andere woorden, een likje verf doet soms meer dan vaker poetsen.

Dit is ideaal voor organisaties die niet alleen schoonmaak willen optimaliseren, maar ook de totale ervaring en welzijn van medewerkers en bezoekers willen verbeteren.