Een idee van Herman Kok

Waarom voelt de ene ruimte als een fijne plek en roept de andere juist ongemak op Die vraag fascineert me al jaren. De gebouwde omgeving beïnvloedt ons meer dan we beseffen: ze kan ons inspireren, energie geven, maar ook afleiden of zelfs frustreren. Wat voor mij de ideale werk- of ontspanningsplek is, kan voor iemand anders onaantrekkelijk zijn. Smaken en voorkeuren verschillen, maar er zijn ook universele ruimtelijke kenmerken die ons als mens positief prikkelen.

Wat me intrigeert, is hoe organisaties dit vaak niet optimaal benutten. Soms door ontwerpfouten—slechte akoestiek, gebrek aan privacy, een sfeer die niet past bij de functie van de ruimte. Denk aan kantoortuinen waar focus onmogelijk is, wachtruimtes waar je je opgejaagd voelt of restaurants waar het kabaal je eetlust bederft. Waarom wordt dit niet beter doordacht?

Die vraag bracht me bij de BelevingsMeter. Ik wilde een manier ontwikkelen om organisaties te helpen écht te begrijpen hoe mensen hun ruimte ervaren—en niet alleen vanuit technische of esthetische overwegingen. De BelevingsMeter brengt gebruikersfeedback systematisch in kaart en helpt organisaties om de perfecte balans te vinden tussen functionaliteit en beleving. Want een omgeving die aansluit bij onze zintuigen en behoeften, maakt de wereld mooier en mensen ook gelukkiger!

Dat komt nu na decennia van ondernemingsgeest en innovatie! Van een softwareonderneming in de jaren ‘80 en ’90 tot het vormgeven van de toekomst van facility management als consultant. Auteur van meerdere invloedrijke boeken over marketing en regievoering in facility management, ondersteund door een PhD van Wageningen University, met onderzoek naar de toegevoegde waarde van facility management. Gepassioneerd door kennisdeling geef ik les aan Wageningen University over Vital Work Environments, Workplace Transformation en Entrepreneurship.

Mijn onderzoek focust op hoe fysieke en/of sensorische aspecten van omgevingen invloed hebben op het gemoed, de gezondheid en het gedrag van gebruikers. Dat doe ik o.a. bij kantoren, scholen, ziekenhuizen, medische praktijken, de openbare ruimte, virtuele ruimtes en websites. Hierbij combineer ik omgevingspsychologie en organisatiegedrag. Dit vertaalt zich tot praktische inzichten voor het ontwerpen van gezonde, effectieve en aangename omgevingen.

Meer over Dr. Herman Kok

Wil je meer weten over mijn achtergrond, wat ik de afgelopen jaren allemaal geschreven heb of waar ik een bijdrage aan heb geleverd? Bekijk dan mijn CV en publicatielijst.