Implementatie van het schoonbelevingsonderzoek
Vanuit onze jarenlange ervaring met (wetenschappelijk) onderzoek geven we hier graag wat tips over de inzet van de BelevingsMeter in de praktijk.
Voorbereiding
Kondig het belevingsonderzoek via email tijdig aan bij de onderzoeksdoelgroep voordat het van start gaat. Bij voorkeur is de afzender iemand met ‘gezag’ binnen de organisatie.
Deze vooraankondiging wordt bij voorkeur één tot twee weken voorafgaand aan de start van het onderzoek gedaan.
Geef daarbij kort aan wat het doel is van het onderzoek, waarom deze wordt uitgevoerd ofwel wat de aanleiding is, wie de belanghebbenden zijn en wat er met de resultaten gebeurt.
De verspreiding
De unieke link die de online vragenlijst opent wordt het beste gekopieerd in een email en zo verspreid onder de onderzoeksdoelgroep. Doe dit op de dag dat de vragenlijst geactiveerd wordt.
Geef daarbij een korte toelichting over het doel van het onderzoek, de aanleiding hiervoor, wie de belanghebbenden zijn, hoelang het onderzoek loopt, hoelang het invullen van de vragenlijst duurt (3 tot 12 minuten, afhankelijk van het aantal kantoorzones), wat er met de resultaten gebeurt en hoe/wanneer de respondenten een terugkoppeling krijgen. Van de unieke link kan ook een QR-code en/of verkorte URL worden gemaakt worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met Bitly of dub.
Herinnering
Na een week is het verstandig een herinneringsmail te sturen naar alle genodigden. Moedig hen aan de vragenlijst in te vullen en vermeld dat ze hier nog een week de tijd voor hebben.
Advies
Omdat de vragenlijst geen onderscheid maakt tussen verschillende gebouwen, bevindt de onderzoeksdoelgroep zich bij voorkeur binnen één en hetzelfde gebouw. Als gebruikers van verschillende gebouwen worden uitgenodigd voor deelname, is na afloop in de rapportage niet te herleiden op welk gebouw het resultaat betrekking heeft. Het advies is om bij meerdere gebouwen, per gebouw een schoonbelevingsonderzoek uit te voeren.